Nyheter > Nyheter

VM: Klare for forsøk

30.08.2015

Det merkes at det er OL-kvalik. Spenningen på banen er til å ta og føle på. Det merkes på vannet og det merkes på båtplassen. Det er mye "angst i luften" som landslagstrener Flodin uttrykker det. Det er en utfordring å holde fokus, men våre roere er flinke og vi er klare.

Årets VM starter i dag med rekordmange 1300 utøvere fra 77 nasjoner. I rosporten er OL det gjeveste å delta og vinne i, derfor den rekordhøye deltagelsen, hvor det også avgjøres hvilke nasjoner som får sende båter til Rio de Janeiro i 2016. Årets VM går i svært naturskjønne omgivelser på den karakteristiske, blågrønne innsjøen Aiguebelette.

Løpsplan søndag 30. august

Klasse

Roere

Tidspunkt

Baner

1

2

3

4

5

6

LM2x

(b) Kristoffer Brun

(s) Are Strandli

11:45

NZL

NOR

GER

CHN

URU

 

M4x

(b) Bjørn-Jostein Singstad

(2) Martin Helseth

(3) Erik Solbakken

(s) Oscar S. Helvig

13:00

NOR

LTU

FRA

GER

CAN

 

M1x

Olaf Tufte

13:15

BEL

NOR

CAN

LBA

EGY

 

 

Løpsplan mandag 31. august

Klasse

Roere

Tidspunkt

Baner

1

2

3

4

5

6

M2x

(b) Nils Jakob S. Hoff

(s) Kjetil Borch

12:25

NOR

CUB

LTU

ARG

POL

 

ASW1x

Birgit Skarstein

15:38

MEX

RSA

USA

JPN

NOR

 

 

Følg alle løp via World Rowings Live Race Tracker og se vår oppdatering gjennom regattaen

 

Lettvekt herrer dobbeltsculler (LM2x) - 32 påmeldte lag

KRISTOFFER BRUN - Bergens Roklub

ARE STRANDLI – Stavanger Roklub

Kvart på tolv søndag er Kristoffer og Are første norske båt i aksjon i årets VM. I det tredje av seks forsøksheat skal de stabile medaljegrossistene få bryne seg på NZL, som så langt i år kun har fått til en 9. plass og en 7. plass i de to siste verdenscupregattaene. GER stiller med fjorårets gullmedaljører i U23 VM, som også tok en femteplass i VM i Amsterdam. De to tyskerne har derimot ikke helt overbevist i år, med 13. plass og 5. plass fra henholdsvis Luzern og Varese. CHN har på papiret satt sammen en ny kombinasjon, bestående av stroke fra fjorårets VM-bronsemedaljør i LM4x. Og sist er det URU som dukker opp med en læremester og –svenn, 9. plass i LM4x både i fjor og 2013, og 16. plass i sommerens junior-VM i Rio, skilter de to med. De tre beste avanserer rett til kvartfinale, vi er spent på hvordan våre to norske lettvektere gjør det sammenlignet med RSA, fjorårets verdensmestere, i første heat og hjemmefavorittene FRA, i heatet etter.

 

Herrer dobbeltfirer (M4x) – 16 nasjoner

BJØRN-JOSTEIN SINGSTAD – Horten Roklubb

MARTIN HELSETH – Aalesunds Roklub

ERIK SOLBAKKEN – Moss Roklubb

OSCAR STABE HELVIG – Norske Studenters Roklub

De fire herrene i rekrutteringsdobbeltfireren krydret sommerferien med deltagelse for tre av dem i U23 VM. Der ble det sølv på Martin og Oscar, og en respektabel 15. plass på Erik. Nå er de tre og Bjørn-Jostein klar for å kjempe om OL-billett i Frankrike. I det tredje og siste heatet møter de på kjente konkurrenter. LTU stiller med halve EM-båten, som tok en femteplassen, de to herrene fikk også bryne seg på Martin og Oscar i U23 VM, men der holdt det kun til en sjetteplass. EM-dobbelen utgjør andre halvdel, som tok 10. plass i mai.  FRA har duellert med nordmennene i EM, der var de norske raskest, men på hjemmebane forventer nok hjemmepublikummet bedre. I bane fire finner vi årets verdenscupvinnere, GER. Med gull, sølv og gull er de soleklare favoritter i årets VM! Men CAN vil nok forsøke seg på å gjøre livet surt for tyskerne, med tredjeplass i den andre verdenscupregattaen, rett bak GER, er det duket for full fres fra første åretak, hvem gir seg først i forsøket?

 

Herrer singelsculler (M1x) – 41 nasjoner

OLAF TUFTE – Horten Roklubb 

Årets sesong åpnet med et fantastisk comeback av bonden fra Horten. Bronse i EM og piler som pekte oppover. Deretter ble det sykdom i Varese og feilslått strategi med å la direktebilletten fra forsøksheatet gå i Luzern. I Aiguebelette er det hele 41 singelscullere påmeldt, som betyr ikke mindre enn åtte forsøksheat. Olaf skal ro tredje heat hvor han møter BEL, som i EM måtte se seg slått, men som siden har vist seg å kunne nå opp i toppen av B-finalen eller inn i A-finale. CAN stiller med en bronsemedaljør i M4x fra fjorårets verdenscupregatta i Aiguebelette, som deretter så formen dale og i årets VM har fått singelscullerplass. LBA, Libya stiller med en debutant. Og EGY stiller med en erfaren seniorroer som deltok i sitt første senior-VM tilbake i 2010. På grunn av 41 påmeldte er det alvor allerede i første løp, ender man på tredjeplass på søndag kan det i bestefall bli en 25. plass…

 

Herrer dobbeltsculler (M2x) – 29 nasjoner

NILS JAKOB SKULSTAD HOFF - Fana Roklubb

KJETIL BORCH – Horten Roklubb

Nils og Kjetil kan, ut fra resultatene til nå i årets sesong, få et spennende forsøksheat. Først og fremst på grunn av LTU, som vant gull i årets Universiade i Sør-Korea på tiden 06:03,76, som er raskere enn fjorårets fjerdeplass under rekordforhold i Amsterdam. Det er med andre ord ikke langt opp til Sinkovic-brødrene fra CRO. ARG og POL slo begge våre to nordmenn i Varese, men i Luzern ble POL slått ut allerede i oppsamlingen og rodde tilslutt inn på en 13. plass. Siste båt i heatet er CUB, som er to roere som har funnet tilbake etter å ha utgjort halvparten av en M4x i 2011. Nils og Kjetil ror i det siste av fem heat og det er de fire beste som går videre til kvartfinaler.

 

Damer para-singelsculler (ASW1x) – 15 nasjoner

BIRGIT SKARSTEIN – Christiania Roklub

Birgit har dessverre fått en ekstra utfordring på vei inn i årets VM med et bristet ribbein. Heldigvis får hun en ekstra hviledag med forsøksløp først på mandag. I det andre av tre heat møter hun en debutant fra MEX og RSA som tok sjetteplassen i fjorårets VM. USA stiller med halvparten av sin mix-dobbel som rodde til en niendeplass i 2011. Og siste båt i heatet er JPN, som kan skilte med en 11. plass fra London 2012. Birgit går rett til semifinale så fremt hun er blant de tre beste.

Webdesign fra: New Media AS