Nyheter > Nyheter

WRCII: Forsøk

17.06.2017

Lettvekt damer singelsculler

SWE1 – NOR2 – POL2 – JPN1 – GER – NOR1

Anna og Maia har lite de skulle ha sagt til årets svenske Europamester, Emma Fredh, i det andre forsøksheatet. Emma stikker fra feltet og har mer enn sju og et halvt sekund på de to norske damene allerede ved passering første 500m rodd. Maia knappe tidelen foran Anna, en ledelse hun øker til fire ved passering halvveis. I den tredje 500m blir det litt for tungt for Maia, og Anna som mer eller mindre holder båtfarten gjennom midtre 1000m, avanserer til en fjerdeplass, nesten tre sekunder foran bergenseren. I denne tredje 500m klarer Anna også å presse Polens Monika Kowalska, ved passering er det halvannen tidel som skiller i hjemmelagets favør. Inn til mål blir det en fjerdeplass på Anna og en sjetteplass til Maia, som begge må via oppsamling for videre avansement i denne verdenscuprunden.

 

Lettvekt herrer singelsculler

CZE2 – CZE1 – JPN2 – NOR1 – HKG1 – NOR2

Det var ikke bare i dameklassen at trekningen plasserte de norske båtene i samme forsøksheat. Kristoffer og Ask måtte begge innfinne seg med at det kun var én direktebillett til semifinalene. Snekkeren fra Bergen viser fra første tak etter at trafikklysene skifter til grønt at det på direktebilletten står «Brun». Holder ledelsen hele veien til mål, selv om tsjekkiske Jiri Simanek forsøker å holde følge med bergenseren de første 1000m. I den fjerde og siste 500m skjønner han at det blir fånyttes, Kristoffer vinner forsøket med 5.88 sek ned til tsjekkeren på nummer to. Ask later til å spare kreftene til en senere oppsamling, vel vitende at det ennå er fjorårets olympiske bronsevinner som er det sterkeste kortet, foreløpig.

 

Herrer dobbeltsculler

NED2 – GBR – ARG - NOR

Kjetil og Olaf er tilbake i dobbeltsculleren denne verdenscupregattaen. Kjetil måtte som kjent stå over EM for å fikse på en liten skavank i albuen. Men i det litt glisne, med tanke på deltagelse, forsøksløpet opparbeider de to seg halvannet til to sekunders ledelse på feltet og holder denne inn i mål. Nærmeste utfordrer er Argentina, som spiser opp 8 tideler av forspranget i spurten til mål. I semifinalen lørdag må de to Hortens-herrene forvente atskillig tøffere konkurranse om de tre finalebillettene.

 

Herrer singelsculler

CRO1 – FIN2 – SWE – NOR - KAZ

Denne helgen er det nordisk mesterskap i Kaukajärvi, Tampere, men i Kris Cato sitt forsøksheat er det tydelig at Norge, Sverige og Finland forståelig nok har sendt sine singelscullerhåp på seniorsiden til verdenscupregatta i stedet. Det er uvisst om Kris Cato på forhånd hadde skjønt at han skulle i forsøksheat med kasakhstanske Vladislav Yakolev, som ikke bare klarte å gå rundt i de olympiske leker i Rio, men gjorde det like greit to ganger. Uansett så tok Kris Cato seg en liten dukkert torsdag på trening.

                I forsøksløpet var det kun én direktebillett til semifinalene og med CRO1 til start kan det nok godt tenkes at det for mange opplevdes avgjort allerede før startprosedyren ble igangsatt. Damir Martin la de tre nordiske nasjonene og Kazakhstan i kjølvannet ut fra start og kunne slappe godt av på siste 1000m inn i mål. Det betød oppsamling på Kris Cato, som nok allerede etter første 250m begynte å spare krefter til oppsamlingsløpet.

 

Damer dobbeltsculler

NOR – AUS – CHN2 - CZE

Thea og Marianne fikk selskap av årets Europamestere i fredagens forsøksheat. På hjemmebane i Racice rodde de tsjekkiske damene og norske damene forsøk, oppsamling og finale sammen. I Poznan fikk de to båtene selskap av Kina og Australia. Australia stikker først med Tsjekkia og Kina på under sekundet bak ved første 500m. Opp til passering halvveis øker Australia ledelsen ytterligere til mer enn to sekunder og de ferske Europamesterne skjønner at det blir for langt opp til den eneste direktebilletten til A-finale. Men Kina har ikke gitt opp og legger press på Australia inn på de siste 1000m til mål, gjør det for tøft for Australia, som får syra i spurten.

                Den norske båten benytter anledningen der Tsjekkia faller av, ror seg forbi og mestrer medvinden nedover banen. Ligger foran Europamesterne allerede ved passering 500m rodd og øker ledelsen ved hver mellompassering. Inn i mål stanser klokken på 06:52,08, som også er den raskeste offisielle bestetiden for en norsk dobbeltsculler på damesiden (tider satt i Gifu, Japan under VM 2005 er ikke anerkjent av det internasjonale roforbundet på grunn av for mye medstrøm som følge av ekstreme nedbørsmengder da en tyfon slo innover landet).

 

Herrer dobbeltfirer

NOR – FRA – NZL – GBR1 - CHN

Med Kjetil tilbake i aksjon og i båt sammen med bonden, ble det Nils Jakobs oppgave å fylle strokesetet og Eriks oppgave å komplettere dobbeltfireren. I EM-finalen ble det et startnummers forskjell mellom fjerde og femteplassen, i Storbritannias favør, kan nordmennene rette opp i dette i fredagens forsøk?

                Ut fra start er det Storbritannia som setter farten, fulgt av Frankrike og Kina, deretter Norge nesten sekundet bak førstemann i front. Gjennom den neste 500m slipper Kina, men tidsdifferansen opp til Storbritannia øker med over sekundet og klokkes inn til to blank ved passering halvveis. Frankrike har fremdeles grepet om siste direktebillett til A-finale, drøye sju tideler foran Norge. I den tredje 500m rotes det litt for mye i den norske båten, taper over tre sekunder til Team GB og lar Frankrike mer enn doble sitt forsprang. Da blir det for langt opp i spurten, nordmennene spiser opp halvannet sekund på franskmennene, men det blir Les Bleus og Team GB som går direkte til finalen. Norge, kiwi’ane og Kina må innom oppsamling lørdag.               

 

Se vår resultatsoversikt for ytterligere detaljer.

Webdesign fra: New Media AS