Nyheter > Nyheter

Rowegians når Antigua i kveld

19.01.2018

Norske Rowegians er historiske. Sophie Stabell, Hege Svendsberget, Cornelia Bull og Camilla Bull rodde over Atlanterhavet på 36 dager, og slo dermed den eksisterende norsk rekord med hele 22 dager.

Rowegians rodde fredag 19. januar, inn til Antigua etter 36 dager over Atlanteren.  Ikke bare knuste de den tidligere norske rekorden med 22 dager, de ble også de første norske kvinnene som har rodd over Atlanterhavet. I tillegg kan de norske jentene skilte med å være den raskeste av de skandinaviske båtene i Atlantic Challenge, de raskeste europeiske kvinnene og de nest raskeste kvinnene i verden!

14. desember la de fire jentene ut på sitt livs eventyr og utfordring. De kastet loss fra La Gomera og hadde da rundt 3000 nautiske mil foran seg. Med et tidsestimat på 40 - 70 døgn skulle de egentlig vært langt fra mål 19. januar. Likevel ser man at de knallharde forberedelsene deres, både fysisk og mentalt, virkelig har gitt resultater. De har kjørt et strikt regime og har nå Antigua og mål i sikte.

 Rowegians f.v: Kaptein Sophie Stabell, Hege Svendsberget, Cornelia Bull og Camilla Bull. De to sistnevnte er søstre. Foto: Mohammed Sarmadawy

 

Målet jentene satte seg i forkant av racet var å slå den gamle norske rekorden på 59 dager, nyte eventyret og forbli venner.

– “Dette har uten tvil vært et eventyr fylt med spektakulære opplevelser underveis”, sier de fire jentene.

Til tross for såre rumper, sprukne hender, lange dager, lite søvn og frysetørret mat har latteren sittet løst. De har sett sjøskilpadder, delfiner og morill, og for bare noen dager siden fikk de hilse på en hai. Atlanterhavet har gitt dem lynshow i panorama, midt i en monsun. De har surfet bølger i 16 knop og opplevd nesten helt vindstille dager.

For mer info om Rowegians, ta kontakt med:

Viola Wenaas Myrann / viola.w.myrann@gmail.com / 40482221

Victoria Thomspon / victoria.thompson@omd.com / 46172400

Om Atlantic Challenge og gjennomføringen til Rowegians:

 

Ror for jenters rett til utdanning

De sterke jentene i Rowegians ønsket å bruke seg selv som virkemidler for å samle inn penger til jenter som ikke har de samme forutsetningene som dem. Derfor støtter Rowegians Right To Play sitt arbeid iEtiopia, som fokuserer på å legge til rette for at flere jenter fullfører skolegang. Les mer om Right To Play her: http://www.righttoplay.com/norway . Man kan bidra til innsamlingen ved å Vippse til 95266

 

Gjennomføring

Sophie, Camilla, Hege og Cornelia har i gjennomsnitt rodd mellom 60-100 nautiske mil per dag, med en hastighet på mellom 2,5-3.5 knop. De har har rodd 24 timer i døgnet med en skiftordning som tilsvarer at to personer ror til enhver tid. De startet med å ro to timer på og to timer av, men la utover i racet om strategien til å rullere og la dermed opp til 3 timer av. Den ekstra timen ble brukt til å sove, få i seg næring, gjøre sitt fornødne, rense kroppen for salt og behandle eventuelle sår.

 

Atlantic Challenge

Gjennom “Atlantic Challenge” har de gjennomført “The World’s Toughest Row”.

Til start stilte 26 lag og i løpet av racet har fem lag måtte gi seg av ulike grunner. The Four Oarsmen var det første laget i mål etter utrolige 29 dager – ny verdensrekord og en bragd.

Pionerene innenfor sjangeren er de norskfødte amerikanerne Frank Samuelsen og George Harbo som krysset fra New York til Isles of Scilly i 1896. De brukte 55 dager på overfarten, og det skulle ta 114 år før noen klarte å slå deres rekord. Havroing har siden dette utviklet seg til en ekstremsport, og en annen anerkjent nordmann på området er Stein Hoff. Hoff har rodd over Atlanterhavet to og tre kvart gang, og har operert som en verdifull mentor for jentene det siste året. Den norske herrerekorden er på 59 dager, satt av Trond Bratland Erichsen (29) og Emil Eide Eriksen (27) i 2011/2012 .

”Vi er mektig imponert over det Rowegians er i ferd med å fullføre. De har holdt en imponerende fart gjennom hele racet, de har klart å holde det tekniske gående hele tiden og ikke minst ser de ut til å ha beholdt sitt fantastisk gode humør og vennskap. Vi er utrolig stolt over at det er fire norske jenter som gjør det så bra, dette har vært en barrierebrytende regatta – uten tvil!”, sier Stein og Diana Hoff, som har vært jentenes mentorer under forberedelsene til Atlantic Challenge.

 

Båten

Båten Rowegians har rodd er en 28 fot lang (ca. 8,5 m), spesialbygget havrobåt av merket Rannoch. Båten, som er avbildet under, er bygget for 4 personer, og har en kabin i baug- og akterende. I kabinene sover én person om gangen, med unntak av uvær hvor samtlige må holde seg innendørs. Båten har etter hvert blitt deres beste venn, de har stolt 100 prosent på den og dens kapasitet gjennom hele racet. Den er selvdrenerende, selvopprettelig og i utgangspunktet veldig stabil. Til tross for at de første nettene var noe skremmende har de gjennom ferden lært både seg selv og båten å kjenne.

I akterkabinen har elektrisiteten på båten sitt hovedsete. Her finnes navigasjonsutstyr, VHF radio, strømforsyningsbrytere m.m. All strøm produseres fra de to solcellepanelene montert på taket av hver kabin.

Webdesign fra: New Media AS