Nyheter > Nyheter

WC 1 Beograd

31.05.2018

Helgen 1-3 juni går første av totalt 3 verdenscuper for ro eliten av stabelen i Beograd, Serbia. Norges Roforbund stiller med 5 båter til å representere Norge i regattaen.

PR1X:                   Birgit Skarstein (Christiania Roklub)

M1X:                    Kjetil Borch (Horten Roklubb)

M4X:                    Martin Helseth (Aalesunds Roklub)
                            Erik Solbakken (Moss Roklubb)
                            Oscar Helvig (Norske Studenters Roklub)
                            Olaf Tufte (Horten Roklubb)

LM1X:                  Ask Jarl Tjøm (Tønsberg Roklubb)

M2X:                    Kristoffer Brun (Bergens Roklub)
                             Are Strandli (Stavanger Roklub)

Verdenscupen i Beograd har totalt 209 lag påmeldt fra 42 land fra 5 kontinenter. Norge stiller med lag i båtklassene med flest starter, herrer singelsculler med 37 påmeldte og herrer lettvekt singelsculler med 25 påmeldte. Se FISAS hjemmesider for utfyllende informasjon om de påmeldte lag her

 

Løpsplan fredag 1.juni

Klasse

Roere

Start

Bane

Progresjon

1

2

3

4

5

6

PR1 W1X

Birgit Skarstein

09:30

UKR

NOR

       

1.. -> FA

LM1x

Ask Jarl Tjøm

10:55

CHN

GRE1

IRQ

AUT4

NOR

 

1-4 -> Q, 5.. -> FE

M2x

(b) Kristoffer Brun

(s) Are Strandli

11:35

BEL

KOR

GER

BLR

LTU2

NOR

1- SA/B, 2..R

M1x

Kjetil Borch

13:00

GER1

USA

NOR

HUN1

GER2

KOR

1-4 -> Q, 5.. -> FE or FF

M4x

(b) Martin Helseth

(2) Erik Solbakken

(3) Oscar Stabe Helvig

(s) Olaf Tufte

14:10

HUN

GBR

POL

CZE

NOR

 

1-2 ->FA, 3..->R

 

Damer singelsculler, PR1

Regjerende verdensmester i sin klasse, Birgit Skarstein, gjør en ydmyk sesongdebut i Beograd etter en råsterk sesong i skisporet. Verdenscupåpningen kommer tidlig etter skisesongen men Birgit benytter verdenscupen til å få internasjonal benchmarking.

  • Med kun to påmeldte kvalifiserer Birgit automatisk til A-finalen. Birgit ror mot Ukraina som rodde inn som nr 3 i den årlige pararegattaen i Gavirate for et par uker siden. Det er en VM finalist Birgit ror mot som kommer til å gi Birgit god konkurranse over banen. 

Herrer singel, åpen kasse

Kjetil Borch starter verdenscupsesongen i singelsculler. Etter to suksessfulle år i dobbeltsculler med Olaf hvor mye visdom er blitt hentet skal Ketil måle sine krefter mot verdenseliten i singelsculler. Etter metodisk målrettet arbeid er Ketil fullt tilbake etter kneoperasjon i vinter og har vist gode takter på trening og i uttaksløp hjemme i Norge. Kjetil ror i den største klassen i verdenscupen med 37 påmeldte og er blitt pekt ut av det internasjonale forbundet som en å holde øye med under regattaen.

  • Kjetil ror i fullt heat i bane 3 med 6 andre roere. For å kvalifisere seg videre til kvartfinale må Kjetil være blant de 4 første over målstreken. 5 og 6 plass gir E og F finaleplassering. Herre singelsculler er en tøff klasse og ingen lette løp, Kjetil har fått en tøff trekning men bør i følge Landslagssjef Johan Flodin kvalifisere videre til kvartfinale. I Kjetil sitt heat var Tyskland 1, Max Appel i VM fialen i fjor, og Ungareren Bendeguz Petervari Molnar er rangert som top 12 i verden. 

Herrer dobbeltfirer, åpen klasse.

Den meritterte dobbeltfireren fra 2017 forsetter som prioritert lagbåt for 2018. Nils Jakob Hoff som stroaket båten inn til en 6 plass i VM er ikke tilgjengelig til denne regattaen grunnet avsluttende eksamener, og Olaf Tufte er blitt tatt ut av sitt hvileår for å være stand in i dobbeltfireren. Dobbeltfireren rodde i A-finalen i VM 2017, et hesblesende heat hvor alle båtene krysset målstreken innenfor 5 sekunder. I første verdenscup 2018 stiller ikke vinnerlaget Litauen fra VM 2017 til start, imidlertid stiller de øvrige lagene fra A-finalen i VM 2017 til start i verdenscupen. I likhet med Norge har alle lagene gjort små justeringer i lagsammensetningen bortsett fra Storbritannia (som tok sølv i 2017) som stiller med samme lagsammensetning. Lagsammensetningen er imidlertid ikke ny, Olaf stroaket også dobbeltfireren under EM i 2017 hvor båten rodde inn til 5 plass.

  • Dobbeltfireren ror i den ytterste banen og møter sølvvinneren og 5 plassen fra VM i Sarasota i sitt heat. Dobbeltfireren ror i heat 1 med 4 andre motstandere og må være nummer 2 for direkte kvalifisering til kvartfinale, øvrige båter går til oppsamling. I følge Landslagssjef Johan Flodin kreves en enestående prestasjon å ta seg videre til finalen og guttene har enestående prestasjoner i seg, men det skal gjøres også. 

Herrer singel, lettvekt

Ask Tjøm ror herrer singel lettvekt i verdenscupåpningen. Dette var samme klasse Kristoffer Brun herjet i i 2017 sesongen. Ask har vist høyt nivå både på trening og i nasjonale regattaer hvor han har pustet både Kristoffer og Are i nakken og gleder seg til å matche seg mot det internasjonale nivået. Ask har fra 2017 sesongen en 15 plass fra VM i dobbeltfirer. I verdenscupåpningen er det hele 25 deltagere påmeldt til start i herrer lettvekt singelsculler, her vil Ask møte flere av de samme roerne han rodde mot i 4x i Sarasota 2017.

  • Ask ror i forsøksheat nummer 2, 5 båter totalt i heatet og ror i den ytterste banen. Han må være blant de 4 beste for å gå videre til kvartfinale, øvrige båter går til E finale. I heatet ror Ask mot Kina og Hellas som er anerkjente lettvektsnasjoner som kan bli hvasse motstandere. I heatet ror også Irak som til nå ikke har imponert i verdenscupsammenheng, det bør dermed være gode muligheter for Tønsbergroeren å ta seg videre til kvartfinale.

Herrer dobbeltsculler, åpen klasse

Det er en glede å se Are Strandli og Kristoffer Brun tilbake i dobbeltsculler sammen. Are hadde et hvileår i 2017, hvor Kristoffer rodde singelsculler i WC og VM og gjorde det skarpt, men nå er superduoen tilbake. Det er ingen tvil om at gutta har hatt en god innsats på treningen i løpet av året, og har bygget muskelmasse. På grunn av noe mer muskelmasse enn beregnet ror de i verdenscupåpningen i åpen klasse for ikke å risikere å bli syke. Duoen vil være tilbake i lettvektsklassen til neste verdenscup i Linz. I lettvektsklassen har Are og Kristoffer ligget blant de tre beste i OL, VM og verdenscuper siden 2013 og det skal bli veldig spennende å følge med hvordan løpene utvikler seg i tungvektsklassen.

  • Are og Kristoffer har ikke konkurrert i denne klassen i verdenscupen og er dermed ikke blitt seedet. Det er 6 båter i deres forsøksheat og guttene må vinne heatet for direkte kvalifisering til A-finale, øvrige båter går til oppsamling. I heatet møter de blant annet den ene halvdelen av den Litauske dobbeltfireren som vant VM i fjor, dette blir et veldig tøft løp for Brun Standli, men de vil få en ny sjanse i oppsamling samme ettermiddag. 

 

Webdesign fra: New Media AS