Nyheter > Nyheter

Henley Royal Regatta

08.07.2018

Sommerens vakreste eventyr og rosportens svar på Holmenkollrennene, the Henley Royal Regatta, nærmer seg sin avslutning. I de skjønne og pittoreske omgivelsene langs Themsen, som danner grensen mellom Buckinghamshire og Berkshire, har Henley-on-Thames siden onsdag vært sentrum for vennskapelig kappestrid for roere fra hele verden. Regattaen ble første gang avholdt i 1839 og har et konkurranseformat der to og to båter konkurrerer over den 2112 meter lange banen. Her er det vinn eller forsvinn, fra de første heat onsdag, torsdag og fredag, og semifinale lørdag, før det søndag gjenstår finaler. Heder, ære og prestisje tilkommer den som krysser mållinjen først, sammen med meget eksklusivt sølvtøy.

 

Lørdag kveld kan det konstateres at det er fire norske lag som skal ro finale! Får vi en gjeng norske vikinger hjem med sølv i bagasjen fra England til uken?

 

HENLEY ROYAL REGATTA LØPSOVERSIKT SØNDAG 8.JULI (NORSK TID)

13:00

Thames Challenge Cup

Herrer klubbåtter

Norske Studenters Roklub

13:20

Princess Grace Challenge Cup

Kvinner elite dobbeltfirer

Norges Roforbund

(som Christiania Roklub)

13:30

Diamond Challenge Sculls

Herrer elite singelsculler

Kjetil Borch

16:50

Queen Mother Challenge Cup

Herrer elite dobbeltfirer

Norges Roforbund

(som Fana Roklub)

ALLE LØP SER DU DIREKTE PÅ YOUTUBE:

Thames Challenge Cup

Norske Studenters Roklub har deltatt i denne klassen hvert år siden 2016. For to år siden kom de til finalen, men måtte se seg slått av Molesey Boat Club. I fjor ble det en overraskende tidlig exit mot Thames Rowing Club allerede fredag. I morgen har de rødkledde fra roklubben ved Dronningen på Bygdøy anledning til å revansjere fjoråret, blir det nordmennene som krysser målstreken først og kan skue ned på Thames Rowing Club samtidig som trofeet fra 1868 løftes i været?

 

Princess Grace Challenge Cup

Kledd i Christiania Roklubs drakter med Oxford-blå bukse og hvit trøye med CR på ryggen har landslagets damedobbeltfirer tatt seg til finalen. Laget utgjøres av Marianne Madsen (Christiania), Hanna Gailis Inntjore (Kristiansand), Anna Een Sture (Norske Studenters) og stroke Inger Kavlie (Christiania). Marianne, Anna og Inger deltok også i årets andre verdenscupregatta, og i Henley får de med ytterligere erfaring fra engelsk universitetsroing; Hanna har rodd i flere år for Durham University.

            Søndag skal damedobbeltfireren få bryne seg på det kryptiske kombinasjonslaget med roere fra Cambridge University Women’s Boat Club og Imperial College London. Men det ingen grunn til å la seg lure, dette er det britiske landslagets damedobbeltfirer. I tidligere nevnte verdenscupregatta var det Storbritannia som stakk av med seieren i B-finalen, hvor Marianne, Thea Helseth (Aalesunds), Anna og Inger kom på tredje. Blir det mer fart i båten med Hanna om bord, og får de fire norske jentene anledning til å løfte trofeet til minne om prinsesse Grace av Monaco?

 

Diamond Challenge Sculls

Det er duket for en fantastisk duell mellom Kjetil Borch og bokstavelig talt den New Zealandske kjempen Mahé Drysdale i søndagens finale i herrer elite singelsculler. Kjetil blir nordmann nummer to som skal forsøke å vippe den dobbelt olympiske mesteren, med ikke mindre enn fem verdensmesterskapstitler, av seierspallen. Første nordmann ut var Petter Tufte, ikke i familie med Kjetils læremester, Olaf; Petter kjempet tappert, men kom til kort litt før halvveis. Men Kjetil har betydelig mer å by på og har kontrollert både sitt innledende heat og semifinale til seier! Blir det Hortens-roeren som skal motta det ærverdige trofeet med røtter tilbake til 1844?

 

Queen Mother Challenge Cup

Den norske herredobbeltfireren er påmeldt med Nils Jakob Skulstad Hoff sin hjemklubb, Fana roklubb i Bergen. Den nyutdannede bergenske legen har med seg Erik Solbakken (Moss) og Oscar Stabe Helvig (Norske Studenters), og skulle hatt Martin Helseth (Aalesunds) sittende i baug. Sistnevnte er dessverre i opptrening etter en påbegynnende skade under forrige verdenscupregatta. Det har knyttet seg stor spenning til hvem som skal gjøre dobbeltfireren komplett. Leander Club, verdens beste roklubb, låner ut Sebastian Devereux. Han vant i dobbeltsculler under fjorårets U23 VM og grunnet avsluttende studier fikk han ikke anledning til å bli med i Leanders åtter i år.

            Søndag skal Erik, Sebastian, Oscar og Nils ut i duell mot kombinasjonen Leander Club & Agecroft Rowing Club AKA det britiske landslagets herredobbeltfirer. Sistnevnte vant årets første verdenscupregatta, men skuffet i forrige verdenscupregatta, nummer to, der de kun vant B-finalen. Hvem får løfte trofeet innstiftet til minne om Dronningmorens 80 årsdag, tilbake i 1980?

 

The Double Sculls Challenge Cup

Lettvekterne Kristoffer Brun og Are Strandli kom dessverre til kort i semifinalen mot den britiske tungvektsdobbeltsculleren med Angus Groome og Jack Beaumont. Men det var like fullt en svært spennende semifinale! Ut fra start er nordmennene så raske at Jack må kaste blikket over mot Are og konstatere at den norske lettvektsdobbelen ikke har noe planer om å la finalebilletten gå enkelt. De to båtene holder seg samlet til cirka midtveis, men der klarer britene å avansere til en lengdes ledelse. Inn mot mål spiser nordmennene opp deler av den, men Groom & Beaumont vinner med 3/4 lengde. Brun & Strandli må dermed følge finalen fra tribunen på the Stewards Enclosure; i den skal lettvekterne fra Skibbereen i Irland og sølvmedaljører fra Rio 2016, O’Donovan-brødrene forsøke å gjøre søndagen sur for Angus og Jack.Webdesign fra: New Media AS