Nyheter > Nyheter

EM oppsamling

04.08.2018

Herredobbelen videre, damene til B-finaler og lettvektsdobbeltfireren i fotofinish

Fredagen på Strathclyde Loch bød på tre oppsamlingsløp og et testløp for fire av de norske båtene. Lørdag er det tre norske båter i semifinaler, en medaljefinale og en B-finale på programmet.

 

ERIK SOLBAKKEN og OSCAR STABE HELVIG (M2x) gikk mer behersket ut fra startblokkene under fredagens oppsamlingsløp. Noterte en 2 tideler raskere passeringstid ved 1000m enn i forsøksheatet. Tydelig i tredje 500m at denne disponeringen ikke ga så mye melkesyre å arbeide med, tre sekunder raskere ved 1500m enn på torsdag. Hellas har i løpet av denne kvartilen klart å ro seg forbi. De to båtene tester hverandre litt ut opp mot målpassering, men det er ingen av dem som velger å bruke mer krefter enn nødvendig. Med semifinalebillettene sikret og vel vitende at det er i lørdagens semifinaler det gjelder. Erik og Oscar inn på en andreplass, 8 sekunder raskere enn på torsdag.

            Lørdag stiller de i ytterste bane, nummer 1, og må bli blant de tre beste for å nå A-finalen, der kampen om medaljene står, søndag.

 

MARIANNE MADSEN, HANNA GAILIS INNTJORE, ANNA EEN STURE og INGER KAVLIE (W4x) fikk mer fart ut fra start gjennom den første 500m i fredagens oppsamlingsløp, to sekunder raskere på klokken enn torsdag. Holder også god flyt på vei opp til 1000m og noterer seg fem sekunder raskere tid enn dagen før. De fire damene må nok konstatere at det ennå gjenstår en sesong eller to før de er på nivå med de beste europeiske lagene. Nederland og Romania har festet grepet godt om de to finalebillettene når det gjenstår halvveis. På den siste 1000m taper de norske damene kun halvannet sekund til Nederland i front. Sluttiden fredag er også 13 sekunder bedre enn torsdag.

            Nå venter vi spent på å se om Marianne, Hanna, Anna og Inger fortsetter den gode løpsutviklingen og kan plassere seg høyt oppe i en B-finale!

 

MAIA EMILIE LUND og SIRI EVA KRISTIANSEN (LW2x) åpnet fredagens oppsamling litt raskere enn torsdagens forsøk, ca to tideler raskere på 500m. Men gjør en tydelig bedre midtre 1000m, mer enn ni sekunder raskere og presser Hellas fra passering halvveis og inn til mål. Opp til finalebillettene er det fremdeles et godt stykke for denne årsferske kombinasjonen, men Maia og Siri Eva vinner spurten over Hellas i mål. Og er 17 sekunder raskere fredag, sammenlignet med torsdag.

            Lørdag får de to lettvektsdamene løpsfri og skal ro B-finale søndag. Der håper vi at de har enda mer på lager og kanskje setter en ny bestetid for sesongen.

 

DIDRIK WIE-SOLTVEDT, OSKAR SØDAL, JENS HOLM og LARS BENSKE (LM4x) har kun fem konkurrenter i årets EM, og dermed ble det kun testløp før kampen om medaljene skal stå lørdagens finale. I testløpet var det nordmennene som viste seg raskest ut fra startblokkene, sammen med Italia, kun fem hundrededeler bak ved passering 500m. Men det er meget tett i feltet og ved passering halvveis er det Italia som er i front, mer enn tre og et halvt sekund foran Norge, som er på foreløpig tredje. Opp til passering 1500m er det ingen som kan gjøre noe med Italia, Tsjekkia er fremdeles på en foreløpig femteplass, og Norge presses hardt for tredjeplassen av Nederland. Inn mot den avsluttende spurten før målgang er det nederlenderne som har mest fart på dampen. Italia går først over mållinjen, med Nederland som nummer to. Og Tsjekkia og Norge er så tett at det må målfoto til for å skille dem. Norge har mest fart og går over mållinjen som nummer tre, nummerskiltet foran Tsjekkia eller 4 hundredeler på klokken.

            Men dramatikken i dette testløpet er ikke over, det italienske laget blir vinket inn av dommerne i det båten tas opp fra bryggene. Den tolv meter lange båten må sjekkes ved kontrollveiing om den er tyngre enn minstetyngden på 52 kg. Noe det viser seg at den er. Dermed mister Italia sin topplassering i testløpet og sluttid, BUW; boat under weight er det eneste som pryder den reviderte resultatlisten.

            Dermed skal Didrik, Oskar, Jens og Lars ro i bane tre, centre lanes eller rosportens svar på Pole Position. Så gjenstår det å se om Norge har mer effekt å by på og kan klarte høyere opp på resultatlisten.

 

KJETIL BORCH (M1x)kvalifiserte seg som kjent rett til semifinale etter seier i forsøksheatet. Lørdag venter litaueren Mindaugas GRISKONIS i bane 4, ved siden av Kjetils bane 3. Veteranen fra Litauen snøt som kjent Kjetil for sølvmedaljen i Rio 2016. Hortenseren ønsker garantert å vise hvor skapet skal stå i semifinalen. I bane 5 er det ennå en revansjesugen herremann, franskmannen Thibaut VERHOEVEN ble liggende i kjølvannet etter Kjetil da de to rodde semifinale under den andre verdenscupregattaen i Linz.

 

KRISTOFFER BRUN og ARE STRANDLI (LM2x) har i likhet med Kjetil kunne konsentrere seg om semifinalen etter seier i forsøksheatet torsdag. I lørdagens semifinale blir det en duell en finale verdig med Italia i bane 3 og Norge i bane 4. Under den andre verdenscupregattaen i Linz møtte Kristoffer og Are de to italienerne Stefano OPPO og Pietro RUTA først i finalen, etter at begge lag hadde vunnet både forsøk og semifinaler. Som kjent var det Italia som til sist sto på toppen av pallen. For de som så premieutdelingen i Østerrike var det svært tydelig at det er to sølvgutter fra Vestlandet som ønsker å vippe Italia ned av tronen. Lørdagen semifinale blir en forsmak på oppgjøret som kommer i finalen!

 

B-finale lørdag 04.aug (norsk tid)

Klasse

Roere

Start

Bane

Resultater

1

2

3

4

5

6

W4x

(b) Marianne Madsen

(2) Hanna Gailis Inntjore

(3) Anna Een Sture

(2) Inger Kavlie

10:54

CZE

GER

ITA

FRA

NOR

 

1->7. tot, 5->11.tot

 

Semifinaler lørdag 04.aug (norsk tid)

Klasse

Roere

Start

Bane

Resultater

1

2

3

4

5

6

M2x

(b) Erik Solbakken

(s) Oscar Stabe Helvig

11:30

NOR

NED

ROU

FRA

ITA

BRL

1-3->FA, 4..->FB

M1x

Kjetil Borch

11:36

AZE

SRB

NOR

LTU

FRA

FIN

1-3->FA, 4..->FB

LM2x

(b) Kristoffer Brun

(s) Are Strandli

11:48

SVK

FRA

ITA

NOR

UKR

POR

1-3->FA, 4..->FB

 

A-FINALE lørdag 04.aug (norsk tid)

Klasse

Roere

Start

Bane

Progresjon

1

2

3

4

5

6

LM4x

(b) Didrik Wie-Soltvedt

(2) Oskar Sødal

(3) Jens Holm

(s) Lars Benske

12:02

ITA

RUS

NOR

NED

CZE

HUN

1->GULL, 6->6.tot

Webdesign fra: New Media AS