Nyheter > Nyheter

VM: Siste finaledag!

16.09.2018

Årets VM går mot slutten, søndag er siste dag med finaler i bulgarske Plovdiv og Norge har tre båter til start. Først ut er Erik Solbakken og Oscar Stabe Helvig i dobbeltsculler, deretter følger Birgit Skarstein i para-singelsculler, før Kjetil Borch setter punktum for årets internasjonale sesong, i singelsculler.

Lørdag bød også på celebert besøk, IOC-president Thomas Bach gjestet regattabanen her i Plovdiv. Han var med på å ta ekvivalenten til første spadetak, da han, FISA-president Jean Christophe Rolland, borgermester i Plovdiv, og presidenten i det bulgarske roforbundet ga første sving med hakkene for å bryte grunnen til nytt kanalbasseng. Dette skal gå parallelt med dagens regattabane og gi bedre forhold for roerne til oppvarming i forkant og nedkjøring i etterkant av løpene.

Herrer dobbeltsculler

Søndagens løp er alle interessante. Selv om det ikke deles ut medaljer til Erik og Oscar eller konkurrentene de møter kl 09:54 (norsk tid). I dobbeltsculler er det som kjent de elleve beste båtene i VM neste år som kvalifiserer nasjonen i den aktuelle båtklassen til de olympiske leker i Tokyo. Derfor er søndagens løp en viktig test for de to nordmennene, for å se om de er i rute. Neste år har som kjent både Olaf Tufte og Nils Jakob Hoff meldt at de skal være å regne med i uttak av de norske båtene. Og i rekkene bak dagens elitelandslag står det også nye rekrutter klar til å vise seg verdige til det øverste internasjonale nivå.

På slutten av årets sesong må det være lov å drømme om en tungvekt singelsculler, en tungvekt dobbeltsculler og en tungvekt dobbeltfirer klare for å kjempe om kvalifiseringsplasser til Tokyo under VM i østeriske Linz.

Para damer singelsculler

Kl 10:47 (norsk tid) er det Birgit som skal forsvare sin VM-tittel. Så langt i år er det ingen som har vært i nærheten av å true trønderens dominans i verdenscupen. Israelske Moran Samuel har hatt «barselpermisjon» fra den internasjonale regattasesongen etter fjorårets VM. Men Moran leverte i år et forsøksheat som var mer enn tjue sekunder raskere enn fjorårets bestetid. I fjor var det kun seks sekunder som skilte mellom Skarstein og Samuel i finalen, selv om Birgit var mer enn tretti sekunder raskere i det innledende forsøket. I morgendagens finale får vi se om Moran spilte ut kortene sine tidligere i år eller om hun har holdt dem tettere til brystet.

Herrer singelsculler

Kjetil har for alvor vist at han ikke er noen læregutt hos mester Olaf lenger. Etter EM-gullet i Glasgow, et markant forsøksløp, en lur kvartfinale og en maktdemonstrasjon i semifinalen er det mange som håper at VM-tittelen skal til Horten i år. Men først gjenstår det 2000m mot den svært erfarne ringreven Ondrej Synek fra Tsjekkia, Tysklands nye stjerneskudd, Oliver Zeidler, og New Zealands rakett Robbie Manson, som innehar verdens beste tid på distansen. Mindaugas Griskonis fra Litauen og Harry Leask fra Storbritannia vil nok også forsøke seg, men den store duellen antas å være mellom Olaf Tuftes to kompiser, Kjetil og Ondrej, som begge har «Centre Lanes» på regattabanen i Plovdiv. Starten går kl 11:04 (norsk tid).

Webdesign fra: New Media AS