Fra Norge stilte vi med fire lag; tre lag med landslagsdrakt og et lag med Oslo Roklubb drakt. I D1x, H1x, H2x og H2x. I coastal endurance VM kan man nemlig stille så mange lag man vil i hver klasse fra hvert land, både med landslagsdrakt og klubbdrakt, noe som gir en veldig stor påmelding. For eksempel var det 54 påmeldte i H1x, noe som er seks flere enn i VM i Beograd i år, i samme klasse.
Det var en håpefull gjeng som var klar på stranden fra onsdag av, i solsteken, med svak vind og fine roforhold. Vi rakk å trene endel med båtene vi leide fra Swift og Filippi, spesielt på utgang og inngang da dette mesterskapet hadde strandstart og avslutning. Det betyr at når det er to minutter til start så skal man stå ved båten sin på land, i sin "bane", med båtholderne, klare til å putte båten på vannet når man får beskjed om det. Så skal man stå klar i vannet (det er for eks ikke lov til å ha noe av overkroppen/ben oppi båten) og komme seg raskest mulig oppi når dommerne sier "attention go". Da kan også båtholderne dytte avgårde båten. Det var veldig spennende, og svært lærerikt. Vi ble bedre for hver gang vi øvde, og lærte mye tips og triks av å se på hvordan alle de andre løste det. Her kan man gjøre det på mange forskjellige måter, der mye kan være veldig effektivt. Banen bestod av flere bøyer man skulle runde (4km i forsøk og B finale, og 6km i A finale), før man kom inn mot stranden igjen og en i båten måtte hoppe raskt ut og løpe over målstreken. Her var det også artig å se løpestilen til roerne, og hvem som taklet overgangen best.
Båten våre gjorde flere solide løp der Siri Eva fra Drammen var først ut i D1x. Hun tok femteplassen i forsøket, og var dermed videre til A finale etter et spennende løp der hun rundet første bøye som nummer syv. I finalen kommer hun godt ut, og ligger på en god sjetteplass som jakter på en gruppe på fire båter som skled litt ifra. Siri behersker bølgene godt, og klarer å få med seg den farten ikke alle andre får noe ut av, og hun kryper forbi og legger seg på en sterk femteplass. Hun jaktet hele veien, og får en sterk avslutning på stranden med en rå spurt, og tar til slutt femteplass.
Herre 2x med Andreas Berge fra Bærum Roklubb og Einar Solbakken fra Moss Roklubb som NOR01 og Sagar Sen og Andreas Stabell fra Oslo Roklubb som NOR02 var de neste som var ut. Begge båtene ror gode løp, men hos førstnevnte får de utfordring med veldig stive underarmer (mange gjør det i større eller mindre grad i denne type roing) og de sakker derfor akterut. Begge båtene går videre til B finale. I B finalen kommer båtene kanskje enda bedre ut fra start, og NOR1 og NOR2 starter side om side, med 16 andre konkurrenter. Det blir tett når bøyene skal rundes, og flere var i større eller mindre krasj. Heldigvis ingen brukne årer, og denne runden ga litt mindre stive underarmer. NOR01 tar femteplassen fra første runding, og den klarer de å holde helt til mål. NOR02 har tatt igjen to båter fra første runding og løper inn til en 14.plass.
Oskar fra Ormsund Roklub er det fjerde laget vi stiller med, i H1x. Han leverer et solid forsøksløp (fra utgang til målgang), og kaprer den tiltrengte sjetteplassen for videre avansement. I finalen runder han første bøye som nummer 8, men etter et par bøyer til så ender han i en liten krasj og blir hektet sammen med en annen båt. Da ser konkurrentene sin mulighet, og han blir passert av noen båter. Han kjemper på videre og får en fin inngang på strander, og leverer til slutt en 14.plass i sitt første VM i coastal endurance.
Etter noen dager med mye pizza, pasta og gelato, samt sand alle steder og overalt kan vel dette mesterskapet oppsummeres med noen utsagn fra utøverne:
"Gøy, vanskelig og slitsomt"
"Mye å tenke på"
"Kult med målgang på land i sanden"
"Digg å bare ro som en kråke"
"Så mange flere aspekt enn bare roingen"
"Gøy å bare øve på starter en helg økt"
Takk for at dere legger ned jobben som skal til, vi håper vi ser flere og flere nordmenn i denne grenen etterhvert!
Resultater kan sees her.