Konkurranseroing

Konkurranseroing i Norge foregår både i lokale og nasjonale regattaer. Lokalt benytter man som oftest den mest egnede delen av de farvann som vanligvis brukes i treningssammenheng. I de nasjonale regattaene som Norges Cup og NM er det nå primært sett Årungen rostadion, samt Stokkavannet i Stavanger og Tunevannet i Sarpsborg som brukes. I tillegg er Ulvenvannet ved Os og Sandviksbukta ved Kalvøya arenaer for sprintmesterskap.

Banerekorder Årungen kan lastes ned her.

Den olympiske distansen det konkurreres over er 2000 meter, og dette er også hva de fleste aldersgrupper konkurrerer over. Unntakene er de yngre juniorklassene, hvor det kan konkureres over 500 meter, 1000 meter eller 1500 meter, avhengig av alder. I Senior-B og Masters ros det over 1000 meter.

I såkalte FISA-homogulerte anlegg er det viktig at vanndybden er mer enn 3 meter og at strømnings- og vindforhold er lik i alle baner. Årungen rostadion ble i forkant av Junior-VM i 1993 homogulert og oppgradert til internasjonalt nivå.

Baneinndelingen er alltid slik at når man står på start og ser nedover banen mot mål, teller man banenumrene oppover fra venstre til høyre. De normale konkurransebanene er fra bane 1 til bane 6. I internasjonale anlegg har man to reservebaner, bane 0 og bane 7, som vanligvis ikke benyttes.

I de regattaer hvor man har mer enn 6 påmeldte avholdes det forsøk og påfølgende finaler. Vinnerne av forsøk vil internasjonalt plasseres i de midtre banene, med påfølgende plasseringer spredd til sidene i de påfølgende finaler.

Et løp i en regatta gjennomføres ved at de deltagende lag kalles inn i sine respektive baner og legges på linje ved start med baugballen på 0m-linjen, senest 2 minutter før starten skal gå. Når alle båter er etablert på linjen vil starter kalle opp samtlige lag før vedkommende gir beskjeden Attention, for å signalisere at starten vil gå innen kort tid. Umiddelbart etter at Attention er sagt vil starteren heve et rødt flagg og etter en variabel tidspause si GO! samtidig som han senker det røde flagget raskt til siden.

Skulle et eller flere lag tyvstarte vil de tildeles en advarsel i form av et gult kort. To gule kort vil medføre startnekt i det aktuelle løpet. Etter at starten er gått gjelder det for roerne å ro til mål så fort som mulig. Lagene har ikke anledning til forstyrre andres lags farvann ved å ro inn i banen deres.

Vinner av et roløp er selvsagt det lag som krysser mållinjen først. I regattaer med flere enn 6 påmeldte lag vil det normalt kun være de tre beste i hver av de kvalifiserende finalene som går videre.