2024 har vært et aktivt ro år. Vi har OL og PL som årets høydepunkter, men også stor aktivitet innenfor alle våre kategorier både nasjonalt og internasjonalt.
Det har vært mange oppgaver å ta fatt på, både innenfor det økonomiske, organisatoriske og det sportslige tilbudet. En meget stram økonomi inn i et OL/PL-år, gjorde at det å sikre det økonomiske fundamentet til forbundet ble høyt prioritert. Prioriteringer og sparetiltak måtte gjennomføres.
Samtidig med høy aktivitet i en OL- og PL-sesong, der svært mange juniorer har fått representert gjennom Nordisk mesterskap, Coupe de la Jeunesse, Baltic, EM og VM samt et U23 og senior VM i Canada, så er klubbene fakturert egenandeler i 2024 som er betydelig lavere enn i 2023!! Det er vi stolte over.
Norges Roforbund blir i 2024 berget av en gruppe sponsorer og gode støttespillere som stiller opp for forbundet. Styret var så heldige at man fikk landet flere gode samarbeidsavtaler ved inngangen til 2024 som gjør at vi kan fortsette driften på et forsvarlig, men nøkternt nivå. Her er det viktig at vi alle er gode ambassadører for sporten vår.
Parallelt med dette ble en ny organisasjon etablert, sammen med en rekke utvalg bestående av frivillige. Det ble også etablert en beredskapsplan i tilfelle ulykker skulle skje i forbindelse med aktiviteter både nasjonalt og internasjonalt. Videre har sikkerhet på vannet hatt høy prioritet, og dommerne har kommet med gode bidrag i den sammenheng.
Både styret og ledelsen har prøvd å være tilgengelig for ro-Norge. Det har vært representanter til stede på de fleste regattaer som norske utøvere har deltatt på enten det har vært i Norge eller i utlandet. Det har også vært gjennomført en rekke klubbesøk og man har hatt digital Åpen Time med jevne mellomrom. Det er også blitt jobbet med løpende informasjonsstrøm fra forbundet. Etableringen av et infoutvalg bidro til en bredere og mer omfattende deling av små og store nyheter.
Under tøffe prioriteringer er det nok mange grupper i ro-Norge som føler seg lite sett eller ikke høyt nok prioritert. Det har vi full forståelse for, og det er noe vi må jobbe videre med. Det er blant annet mange på juniornivå som har representert landet sitt i 2024, gjerne for første gang, men som helt sikkert føler at deler av opplegget fra forbundet sin side ikke var godt nok. Det er noe vi ønsker å ta tak i.
2025 blir et spennende ro-år. Vi starter på en ny olympisk og paralympisk syklus. Det er kommet mange gode innspill på struktur og et av hovedområdene fremover er å bygge robuste klubber som kan utvikle ro-sporten videre, enten man er mosjonist eller hardt satsende utøver.
Fredrik Bekken er på plass, og det er skikkelig kjekt å endelig ha en norsk landslagssjef igjen. Samtidig er TIU blitt styrket med Kristine Bjerknes som representerte Norge i sommer OL i 1996 med en flott syvendeplass.
Det har også blitt jobbet med strukturen rundt landslaget. Det vil alltids være mange meninger og det er flott, det bringer oss fremover. Den nye strukturen som har blitt kommunisert er at:
1. Det blir et lite elitelandslag
2. Utfordrere, med base i klubbene.
Det har vært et ønske fra klubbene at mer av aktiviteten rundt U19, U23 og de nest beste seniorene skal skje i klubbene og at NR skal jobbe sammen med klubbene for å utvikle norsk roing. Målet er at flere skal holde på med roing også etter at de er ferdige som juniorroere. Vi skal tilrettelegge for en livslang sport, både for de som har ambisjoner om å ro raskt, men også for de som vil dyrke roingen for mosjonen og naturopplevelsen sin grunn.
Det blir en spennende med utfordrere, som kommer til å få mulighet til å være med på treninger og samlinger med elitelandslaget. Det gjør at flere i ro-Norge får muligheten til å både vise seg frem, men også å kjenne på nivået. Dette er noe som har vært etterspurt; det å få lov til å utfordre.
2025 blir en veldig spennende sesong når det gjelder utvikling. Vi har mange spennende utøvere som kommer til å vise seg frem, inkludert flere utenlandsstudenter som har levert imponerende resultater både på maskin og i båt som kommer hjem.
Jeg oppfordrer alle til å ha en vennlig og respektfull tone, enten det er mellom utøvere, mellom utøvere og trenere, mellom klubb og forbund, eller i andre relasjoner. De fleste som bidrar på ulike nivåer i vårt forbund, gjør det med godvilje, av frivillighet og med et ønske om å skape noe positivt. La oss huske på dette når vi snakker sammen i året som kommer.
Vi ønsker høy takhøyde i Norges Roforbund og har dere noe på hjertet, så utfordr oss. Helst ser vi da at dere tar en god diskusjon først hjemme i klubben, og så kommer dere med et samlet innspill. Vi sliter litt, dersom vi skal svare ut vel 4 000 enkelt medlemmer.
Vi vil bruke denne anledningen til å takke alle som har stilt opp, enten det er som frivillig, utøver, tillitsvalgt, ansatt eller økonomisk støttespiller.
Godt nytt år!!
Hilsen Frank Ove