Nyheter
Åtte av de ni norske (John Even ikke tilstede da bilde ble tatt).

IRA - Det amerikanske studentmesterskapet 2024

2024 ble et spesielt mesterskap sett med norske øyne. Hele ni norske roere var med i søndagens finaler, der fire av dem rodde - og to vant - det gjeveste løpet.

En svært gledelig helg sett med norske øyne altså, og selvfølgelig et resultat av at det er nedlagtlagt mye godt arbeid over lang tid - fra tidlig i klubbene, og senere på studentlagene. Her er det mange som kan være stolte, for i helgen markerte nordmenn seg på rekke og rad på Mercer Lake i New Jersey:

Jacksonville (med John Even i 1V - D-finale, 6. pl. ) sin satsing gjorde at de kvalifiserte båten til IRAs, og der vil de forsøke å etablere seg fremover. Dartmouth Lightweights (Valentin 2V - 5. pl.) gjorde nok sin beste regatta på mange, mange år, og Princetons lag (med Trygve 2V - 2. pl.) har tatt et gigantsteg fremover i år med en imponerende andreplass i lagkonkurransen.

Yale leverte en sterk semifinale på lørdag i 1V, men rakk ikke helt opp til pallen på søndag. Uansett, 5 plass i et slikt felt er bra, og en solid sesong av Syvert/Ulrik (1V) og Einar/Aksel (3V - 7 pl.). Vinnerviljen har vært godt synlig hos Yale de senere år, og de kommer nok sterkt tilbake neste sesong.

Men det var lagmaskineriet som triumferte denne helgen: University of Washington (med Marius og Jonathan - 1V 1. pl) vant alle løp de deltok i, og med det både lagkonkurransen og så mange cup'er de klarte å pakke i kofferten. "Laget" har vært fokus i førstebåten til vinneren av årets IRAs siden sesongstart, og det har båret frukter. Ikke mange trodde på 'ju dobb' før sesongstart, men "laget" har gjort spådommene til skamme og bare stukket av. Først ble Syracuse, Yale og Princeton tatt i starten, så Cal gjennomrodd etter 500, deretter ble et kontrende Harvard frarodd rundt 1400, og inn til gull på den gode tiden 5.27,2. Det er raskt.