Nyheter
Foto: Balint Czucz
Foto: Balint Czucz

Johan Lidberg slutter som landslagstrener

Etter over 10 år i trenerteamet til Norges Roforbund, skilles Johan Lidberg og Norges Roforbunds veier.

Først og fremst vil Norges Roforbund takke Johan Lidberg for alt han har bidratt med over så mange år. Det er mye!

Tidligere i sommer kom Johan til oss og informerte om at han ønsket å skifte beite og derfor ville avslutte sin tid som landslagstrener i Roforbundet. Til tross for det underliggende budskapet, var det en god samtale. Etter så mange år hos NR, er det mulig å forstå et slikt valg. Forbundet, med utøvere, klubber, trenerteam og administrasjon, har hatt god tid til å bli kjent med Johan de siste ti årene, og hans utrettelige bidrag og innspill kommer til å bli savnet. Mange kjenner selvsagt godt til hvordan Johan har stilt opp for landslaget over lang, lang tid, men for mange andre er det andre roller, som blant annet foredragsholder på Trenerforum, som vil huskes. Han har også vært sterkt delaktig internt i trenerteamet, overfor TIU, og i mange andre sammenhenger.

For alle som har vært med over lang tid i en organisasjon som vår - slik Johan har - er det naturlig å måtte samspille med stadig ulike personer gjennom nye utøvere, administrasjoner, toppidrettsutvalg, forbundsstyrer, trenere, samarbeidspartnere, coacher, klubbrepresentanter osv. Det krever både tålmodighet, tilpasningsevne, innsikt, innsats og godt humør - der har Johan bidratt bredt.

Vi har spurt et par av utøverne på landslaget om å beskrive Lidberg. Erik Solbakken sier: Siden min første dag på landslaget i 2014 har Johan tatt meg varmt i mot på trening hver dag - alltid blid. Med sin ivrige nysgjerrighet på trening, tålmodighet i følgebåt og tolerante personlighet, har han vært en stor del av min utvikling som utøver. På regnværsdager har han gitt meg troen på at det vil snu, og på solskinnsdager har han minnet om at det er godt arbeid over tid som skaper resultater. Takk for alt du har bidratt med, selv de dårlige svenske «vitsene».

Jonas Juel sier: Johans innstats og kompetanse har i en årrekke kommet norsk roing til gode. Han kan oppsummeres aller best som en arbeidsom, klok og ikke minst positiv trener. Hans nysjerrighet og iver etter å tilegne seg ny kunnskap om trening og prestasjon har ført til et mylder av idéer og innspill, men Johan er vel så opptatt av å lytte til andre som han er av å skulle ha rett til enhver tid. Denne innstillingen har kommet mange av oss til gode, og har vært viktig for å videreføre en fleksibel, men målrettet prestasjonskultur i Norges Roforbund. Bak det solbrune, svenske ansiktet skjuler det seg et bibliotek av kunnskap, referanser og en god porsjon humor som har løftet nivået på både treningshverdagen og hverdagen generelt for mange norske roere.

Etter mange år som støttespiller for forskjellige hovedtrenere, tredde Johan foran 2024-sesongen inn i en rolle der han har sittet med mye av ansvaret for elitegruppas daglige treningsprogram. Idéer fra Olympiatoppens Arild Tveiten og det norske triatlonlandslaget har det siste året blitt oversatt til gjennomførbare planer og programmer for roere. Ironisk nok er det altså en svenske som har stått for mye av det viktigste arbeidet med å gjøre «den norske metoden» for utholdenhetstrening mer tilgjengelig for roere. Arbeidet har både vært svært nyttig og viktig, og førte til at mange av oss tok helt avgjørende steg fysisk inn mot OL-sesongen 2024.

Gode treningsplaner til tross, en god trener er så mye mer enn bare programmet de skriver og tilbakemeldingene de gir på vannet. Logistikkmessige oppgaver som pakking, rigging, hengerlasting, kjøring og mye, mye mer er blant oppgavene Johan har måttet styre med i løpet av sitt tiår i Norges Roforbund. Også her har hans arbeidsmoral, oppfinnsomhet og gode humør kommet oss alle til gode. Få rotrenere i verden kan sies å kjenne nettverket av sentraleuropeiske hovedfartsårer like godt som Johan, og jeg har til stadighet latt meg imponere av hans evne til å finne plass til enda en singelsculler på tilhengerens nest øverste hylle.

Når Johan nå gir seg som landslagstrener i roing etterlater han seg et visst tomrom, men først og fremst et fjell av kunnskap, erfaring og minner langt større enn tomrommet. Jeg har lært og erfart en hel masse som roer av og med Johan, og selv om han nå ikke lenger er en aktiv del av norsk roing, kommer hans bidrag til å henge med oss i mange år framover. Det er jeg både sikker på og veldig, veldig glad for. Takk, Johan.

Johan selv oppsummerer årene slik: Norges Roforbund åkte på harry-tur till Strömstad och köpte 2stk Johan, men betalade för en…och en höll ni aldrig på att bli av med, men nu…

Makalösa, sanslösa, sagolika roddarvänner! Tusen tack för 10 fantastiska, dynamiska och dynamitiska år. Det har varit världens bästa jobb och det har varit en ynnest. Ni är och förblir mina bästa upplevelser och minnen och ni är också en stor del av den människa jag är idag. Ingen nämnd, ingen glömd. Jag saknar er alla redan.

Och för att sammanfatta er alla “For those about to rock, we salute you”. Rock on!

Johan avslutter i dag en drøyt 10 år lang reise med Roforbundet, og NR skylder ham en raus takk for turen. Samtidig ønsker vi Johan absolutt alt godt videre på nye eventyr. Rock on, Johan!