Rodommerne i Norden møtes etter tradisjonen annethvert år til faglig utveksling og annethvert år møtes man nasjonalt. I år var det Norges tur å arrangere seminaret, og etter tilbakemeldingene fra deltakerne ble det en stor suksess. Videre følger en grundig rapport av seminaret og noe informasjon om dommerutvalgets arbeid framover.
Stor kvalitet og bredde i deltakelsen
Det var omtrent 40 aktive dommere, fra Norge, Sverige og Danmark som samlet seg på Ullevål, en riktig god blanding av yngre og eldre, erfarne og nye, nordiske og internasjonale dommere. Deltakerne gikk gjennom et tett program der innholdet hadde la vekt på både faglig oppdatering i henhold til nyeste regelverk og å forbedre dommernes forståelse og bruk av det. Det ble også lagt stor vekt på dommerrollen og kommunikasjon, og fordypning i roingens nyere grener.
Sikkerhet, fair play og idrettsglede er de tre pilarene i rosporten som alle deltakere, ansatte og frivillige er forpliktet å følge i denne rekkefølgen. Dommerne har disse tre fra grunnutdanningen dypt forankret i sitt arbeid og seminaret dreide seg hele tiden om disse punktene.

Faglig innhold – Fair Play og Kommunikasjon
Seminaret startet med et innlegg om Fair Play. Her fikk dommerne en innføring i teorien bak begrepet fra et idrettsfilosofisk perspektiv, og fortsatte med å diskutere hvordan teorien henger sammen med regelverket og dets bruk i praksis.
Deretter fikk vi besøk av en aktiv norsk trener (Sebastian Baranzano) med lang nasjonal og internasjonal erfaring på alle nivå som ga oss muligheter å se dommernes rolle fra perspektivet til trenere og utøverne. Det ble også hentet inn innspill fra ulike utøvere i forkant av seminaret.
Videre ble det hloldt et innlegg om kommunikasjon og dommerrollen. Her ble det presentert en del forskning på dommerrollen og innflytelse på dommeravgjørelser på tvers av idretter og det ble utvekslet ulike utfordringer rundt dommernes rolle og status i de tre nordiske land.

Nyheter fra World Rowing og utviklingen av idretten framover
Med på seminaret var også flere dommere med internasjonal lisens, der danskene stiller klart sterkest for tiden. Vi var så heldig å få besøk av World Rowing, der et medlem i World Rowings Umpire Commission ga oss god innsikt i FISA/WR sitt arbeid. Mulige kommende regelendringer, og de viktigste utviklinger innen internasjonal roing var blant sakene som ble tatt opp. Det ble klart at å «holde roingen som en viktig del av den olympiske bevegelsen» er hovedprioriteten til World Rowing. Med dette i bakhodet gikk innlegget også dypere inn på grenene coastal endurance og coastal beach sprint, der sistnevnte nå blir olympisk gren.
Etter innlegget fra World Rowing var det tid å fokusere på disse grenene fra et nordisk perspektiv. Her kom det flere nordiske dommere fra de ulike landene som berettet om hvordan Coastal-regattaer gjennomføres hjemme, hvilke utfordringer en møter her i Norden, og hvordan disse har blitt løst. Det var en god mulighet for flere dommere å få innsikt i denne nye delen av idretten vår og det ble en fruktbar utveksling for å løfte kvaliteten på den nye olympiske grenen i Norden.

Sikkerhet har alltid høyeste prioritet
Tidlig opp er hverdagskost for dommerne, så etter en kort natt og god frokost fortsatte forsamlingen med å friske opp kunnskaper om sikkerhet og livredning. Det ble gitt en god oppfriskning av de nyeste kunnskaper rundt emnet med hjelp av videoer og innspill fra aktive roere fra landslaget og sikkerhetsrådgivere. Det ble også brukt god tid til å drøfte sikkerhet fra flere perspektiver med mange praktiske eksempler. Både roernes, dommernes, og de frivilliges sikkerhet ble satt på dagsorden.

Praktiske caser med dommerutvikling i fokus
Alle foredrag i plenum begge dager var preget av mange praktiske eksempler og gode diskusjoner med utveksling av erfaringer og ideer. Dette bygget vi på ved å bruke store deler av søndagen til å studere praktiske caser i detalj. Deltakerne ble delt inn i mindre grupper og gikk gjennom og diskuterte ulike scenarier. Der det tradisjonelt sett blir fokusert på tradisjonell roing her, har vi i år åpnet for flere caser i de ulike grenene for å øke bredden i dommernes kompetanse:
- Coastal Endurance & Beach Sprint
- Ergometer-roing & kontrollkommisjon
- Klassisk roing – start og mål
- Klassisk roing – under løpet
Etter en liten lunsjpause ble jurylederens rolle et eget punkt på programmet. Her ble det under ledelse av de tre nordiske dommerutvalgene gitt en introduksjon og sammenligning av juryledelsen i Sverige, Norge og Danmark.
Flere nye dommere og flere kvinner i dommerrollen – OL er målet
En viktig hjertesak i alle våre tre land og World Rowing er rekruttering, spesielt av kvinner til dommerrollen. En norsk kvinnelig dommer delte her sine erfaringer og ga god inspirasjon. Flere deltakere bidro her, spesielt fra Danmark, som kan skilte stolt med fire kvinnelige internasjonale dommere for tiden. Den påfølgende diskusjonen la spesielt vekt på hvordan dommermiljøet og romiljøet kan bli mer inkluderende og mangfoldig. For Norge sin del har vi brukt mye ressurser i dommerutvalget på både rekruttering og utdanning av nye dommere de siste årene. Senest i januar i år reiste en norsk dommer til Nordisk Dommerkurs i Danmark med to norske aspiranter. Vår hovedoppgave i Norge blir å videreutvikle og holde de aktive dommerne i miljøet og å utdanne flere til å bli klar å ta internasjonal dommereksamen, spesielt også med tanke på rekruttering av kvinnelige dommere.
Det var gledelig å se den relativt høye kvinneandelen blant deltakerne der både norske/svenske aspiranter, aktive nordiske dommere og internasjonale dommere var representert. Likevel må vi stadig jobbe med å rekruttere flere for å øke den lave kvinneandelen i dommerstanden i norsk roing og ikke minst opprettholde en solid base dommere i rosporten.
Akkurat som OL er drømmemålet for mange utøvere og trenere, er det også for mange dommere et livsmål å få internasjonal lisens og en gang i livet bli tatt ut til å dømme i et OL, noe som svært få dommere får muligheten til å oppleve.
Viktig med faglig oppdatering og nettverksbygging
Det å kunne møtes fysisk annethvert år på tvers av de nordiske land er en viktig del av den faglige utviklingen og nettverksbyggingen i dommermiljøet. Det året det ikke arrangeres Nordisk Dommerseminar pleide vi å ha nasjonale samlinger, i fjor fikk vi av økonomiske årsaker kun til et lite Teams-møte for juryledere og ett for dommere. Det ble tydelig at det å møtes fysisk og ha andeling til diskusjoner og ikke minst ha god tid til å jobbe med praktiske caser og i mindre grupper er svært viktig. Ikke bare for den faglige utviklingen, men også for å gi dommerne en god anledning til å bygge opp trygghet, diskutere utfordringer og skape ny motivasjon til en lang og innholdsrik sesong på vannet.
Dessverre kunne ikke Finland stille med noen kandidater i år, vi er takknemlig for stor deltakelse og engasjement fra våre svenske og danske kollegaer, og vi håper å kunne hilse på våre finske venner igjen i neste anledning. Danskene har også skrevet en hyggelig oppsummering av seminaret på roinfo.dk.
Takk til alle deltakerne og referenter for gode innlegg og diskusjoner og takk til god hjelp fra forbundskontoret med å skaffe konferanselokale, overnatting og forpleining.

Videre arbeid til dommerutvalget
Dommerutvalget er godt i gang med planlegging av sesongen og dommerfordeling til årets regattaer er stort sett på plass allerede. Vi har mange nye dommere i kommende sesong, og vi satser på gjensidig respekt og godt samarbeid med resten av ro-Norge. Jurylederne vil spesielt ta ansvar for å følge opp utviklingen av våre flinke, nye dommere og at disse blir tatt godt imot av utøvere, trenere og ledere.
På internasjonal side jobbes det i godt og tett samarbeid med våre nordiske naboer og internasjonale venner med å få utdannet flere nye norske dommere med internasjonal lisens i løpet av de neste årene. Flere norske dommere skal ut og hospitere på internasjonale regattaer i år, og vår for tiden eneste aktive internasjonale dommer blir av World Rowing både sendt ut til EM og VM i år - gratulerer!
På regattaene hjemme er det planlagt å ta opp tradisjonen til å gi en kort obligatorisk innføring i reglementet til alle yngre roerne av en dommer. Videre jobbes det med en flyer som oppsummerer de viktigste punktene av reglementet. Alle klubber oppfordres i tillegg til dette til å bruke sine egne dommere til å ha en klubbkveld der alle aktive, og frivillige får seg en oppfriskning av reglementet før sesongen starter.
Videre er det i år anledning til å endre og gjøre justeringer på reglementet på Tinget. World Rowing vil ha sin kongress der det internasjonale reglementet skal endres nå i mars.
Dommerutvalget har allerede i fjor satt ned en arbeidsgruppe som har begynt å jobbe med dette opp mot neste Ting. Her skal reglementet vårt først og fremst tilpasses de endringene som gjøres internasjonalt. Samtidig ser vi behov for enkelte presiseringer i nåværende reglement der det er uklart, spesielt for Coastal-grenene og innendørsroing vil det komme et forslag til et eget oppdatert reglement for Norge.
Til neste vinter er det planlagt å arrangere et nytt nordisk Dommerkurs i Norge og å ha et fysisk møte for alle norske dommere og aspiranter.
Vi gleder oss til å møte mange kjente og nye ansikt på regattabanen i år og håper på et godt og hyggelig samarbeid med alle involverte i norsk roing i 2025 og framover.
NR takker Johannes J Niesen for fin rapport fra det nordiske dommerseminaret.